Zeg je Krimpenerwaard dan zeg je 'Kaas'.
De oorsprong van de Boerenkaas ligt midden in de Krimpenerwaard in het dorpje Stolwijk.
Boerenkaas wordt op ambachtelijke wijze met de hand bereid van rauwe melk, vers van de koe. Het kaas maken gebeurt vaak direct na het melken. De smaak van boerenkaas is altijd streekgebonden. De grond waarop de gewassen groeien en waar het vee graast, is uniek en geeft aan elke kaas van de kaasboerderij een eigen smaak.
Hoewel het aantal (kaas)boerderijen flink is gedaald is het ambacht zeker niet verdwenen en kun je dit nog altijd beleven.
In de Krimpenerwaard vind je verschillende kaasboerderijen die zeker het bezoeken waard zijn! Met eigen ogen bekijken waar die lekkere kaas gemaakt wordt. En luisteren naar de boer of boerin terwijl ze met passie vertellen over hun vak en de streekproducten die zij produceren.
We geven een paar tips voor (h)eerlijke boerenkaas:
Altijd al willen weten hoe het reilt en zeilt op de boerderij?
Kom naar boerderij de Twee Hoeven aan de Steinsedijk 37 in Haastrecht en ga op ontdekkingstocht over de boerderij.
Wil je met een groepje een dagdeel komen spelen op de boerderij?
Dat kan bij Farm Camps Stolkse Weide.
Leren kaasmaken met een groep?
Ook dat kan in de Krimpenerwaard en wel bij Kaasboerderij Hoogerwaard in Ouderkerk.
In de Krimpenerwaard zijn er een viertal boerderijen waar je zowel individueel als met een groep een excursies kan doen.
Een kijken bij de koeien, het melken, de kalfjes en de kaasmakerij.
Uiteraard hoort bij de rondleiding ook het proeven van kaas.
Een heuse autopuzzeltocht langs boerderijen in de Krimpenerwaard.
Ga op pad, bezeoek de boerderijen en zoek daar de benodigde cijfers
Met deze cijfers maak je de code en kraak je de kluis.
Leerzaam en lekker!
Een fietsroute die je via een van de grote steden dwars door de polders van de Krimpenerwaard stuurt.
Langs kaasboerderijen, winkels en andere gerelateerde bezienswaardigheden