Berkenwoude

Twee rozen zijn rood

Het kunstwerk is een herinneringssymbool aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij wapendroppings in de gebieden Schuwacht en Wetering Oost bij Lekkerkerk betrokken geweest zijn.
Gemeenteraadslid Pieter Heerens maakt zich sterk voor plaatsing van dit monument bij Berkenwoude.

De schets voor dit herrineringssymbool is gemaakt door Piet Kramer uit Berkenwoude
en het geheel is vervaardigid door Verdo Staalconstructies.

De wapendroppings in de Krimpenerwaard werden uitgevoerd door de Engelse Royal Air Force. Het Nederlands verzet zocht afwerp terreinen uit die vervolgens door Engelse vliegtuigen werden gefotografeerd en al of niet werden goedgekeurd. De eerste dropping vond in Lekkerkerk plaats op 28 augustus 1944. De laatste dropping vond waarschijnlijk plaats op 1 april 1945. Naast het droppen van 24 containers en 3 manden, sprongen ook twee geheim agenten uit het vliegtuig. Dat deze wapendroppings levensgevaarlijk waren, blijkt uit het feit dat het Engelse vliegtuig dat de laatste dropping uitvoerde door Duits afweergeschut werd neergehaald bij Hoek van Holland. Alle bemanningsleden kwamen daarbij om.

Foto's: David Izelaar

Onthulling


Op 13 april 2022 is er door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland en burgemeester Pieter Paans een monument onthuld op de rotonde Zuidbroek aan de provinciale weg N210. 

Het monument bestaat uit een model van de Short Stirling die tijdens die bewuste missie boven dit gebied gevlogen heeft. Onder het model van het vliegtuig is de code 'Twee rozen zijn rood' aangebracht.

Op enige afstand van de rotonde bevinden zich twee stenen die het verhaal vertellen van deze gebeurtenis. Op de linkersteen bevindt zich het verhaal van de crash van de bommenwerper en de wapendroppings. Op de rechtersteen bevindt zich een foto met de namen van de bemanning van de Short Stirling.


 

meer kunstwerken