Vijf maanden lang werkte Leo Jongenotter in zijn atelier op De Zaag aan de stalen beelden. Een enorme klus. "Ik was er zeven dagen per week, twaalf uur per dag mee bezig", blikt de maker terug. "Het was de moeite waard."
De titel van de twee beelden moest zijn: 'Afscheid van Nederlek'. "Na de herindeling zouden Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek opgaan in de nieuwe gemeente Krimpenerwaard. Nederlek zou ophouden te bestaan. Om dit te herdenken wilde de gemeente in de twee dorpskernen een beeld hebben, met een directe link naar elkaar."
Mensfiguren
Afscheid heeft volgens Jongenotter met mensen te maken. "Voor mij was het dus direct duidelijk dat het mensfiguren moesten worden." Om inwoners van beide dorpen bij het proces te betrekken vroeg hij mensen op straat letterlijk wat voor standbeeld zij het liefst wilden hebben. "De uitkomst was dat men een figuratieve kunstuiting wilde. Herkenbaar dus."
Als materiaal gebruikte Jongenotter kleine stukjes staal van zo'n twee vierkante centimeter groot. "Elk figuur heeft zo'n twee vierkante meter aan 'huid'. Ik was dus wel even bezig om al die stukjes te bewerken en aan elkaar te lassen."
Het Lekkerkerkse meisje vertegenwoordigt haar dorp met een stukje touw. Dit kunstwerk verwijst naar de touwslagerij in Lekkerkerk.
De jongen op de rotonde Krimpen aan de Lek staat met een harpoen in zijn hand. Dit beeld refereert naar de vroegere walvisvaart in het dorp.
Het hedendaagse mobieltje dat ze allebei bij zich dragen, laat zien dat ze ook in het ‘nu’ leven.
Om het nog 'dorpser' te maken stond een jongen uit Lekkerkerk model voor het beeld dat nu in Krimpen aan de Lek staat. Voor het Lekkerkerkse beeld deed een meisje uit Krimpen aan de Lek precies hetzelfde.
De beelden zouden aanvankelijk een plek krijgen in beide dorpskernen. Vanwege werkzaamheden in beide centra kwam het er niet van om een goede plek aan te wijzen. Ook het voorstel van Jongenotter om ze op de Tiendweg tussen beide dorpen neer te zetten, haalde het niet. Daarop werd besloten om de beelden op de rotondes te plaatsen. Jongenotter was wat huiverig, maar is er nu wel blij mee. "Daar zijn ze voor iedereen goed zichtbaar."
meer kunstwerken