Streekmuseum Krimpenerwaard

Wie het terrein van Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel op loopt waant zich een wereld van meer dan honderd jaar geleden. Loop over een door appelbomen omgeven klinkerpad via het boenhok, naar de wagenschuur, de hooiberg en naar de grote monumentale Hallehuisboerderij uit 1690.

In de boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Het museum geeft je een beeld van h…

Wie het terrein van Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel op loopt waant zich een wereld van meer dan honderd jaar geleden. Loop over een door appelbomen omgeven klinkerpad via het boenhok, naar de wagenschuur, de hooiberg en naar de grote monumentale Hallehuisboerderij uit 1690.

In de boerderij is het Streekmuseum Krimpenerwaard gevestigd. Het museum geeft je een beeld van het (boeren)leven van meer dan honderd jaar geleden. De stal, de keuken, de pronkkamer en de kelder zijn nog te zien. Op de zolder van het museum wordt het verhaal van de Krimpenerwaard verteld, alle kernen van Stolwijk tot Krimpen aan de Lek worden belicht. Er is aandacht voor de binnenvaart, de steenplaatsen en het touwslaan. Ook is een oud ‘Ot en Sien’ klaslokaaltje ingericht waar je plaats kunt nemen in de schoolbanken en kunt schrijven met griffel en lei. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien, kijk op de website voor de actuele tentoonstellingen.

Rondleidingen

Ervaren rondleiders vertellen alles over het boerenleven van weleer en de Krimpenerwaard. Jaarlijks wordt het streekmuseum door veel schoolkinderen uit de omgeving. Het museum en de tentoonstellingen op eigen gelegenheid bekijken is uiteraard ook mogelijk. Voor groepen van minimaal 15 personen is op afspraak een groepsrondleiding mogelijk.

Koffiehoek & Snoepwinkeltje

Neem na het bezoek iets te drinken in de koffiehoek en neem vooral ook een kijkje in het authentieke snoepwinkeltje, waar zuurstokken, duimdrop en vele andere ouderwetse snoepsoorten te koop zijn. Hier zijn ook de befaamde Goudse Kamphuisen stroopwafels te koop, per stuk of in pakjes van 5 of 10. Van de oogst uit de museumtuin is zelfgemaakte jam te koop, met ingrediënten als pruimen, kersen en aardbeien. Zolang de voorraad strekt is er ook honing te koop. Vogelhuisjes van goede kwaliteit, gemaakt van resthout vullen het assortiment mooi aan.

Ontvangstruimte

Het museum beschikt over twee ruimtes voor ontvangst van gezelschappen voor lezingen, filmavonden, workshops, vergaderingen, concerten en feestelijke bijeenkomsten. De Tuinzaal biedt plaatst aan tachtig mensen en de chique Pronkkamer aan twintig mensen.

Workshops voor volwassenen en kinderen

Voor volwassenen zijn er verschillende creatieve workshops, kralen of vaasjes vilten, t-shirts sjabloneren en papierscheppen, te combineren met een bezoek aan het museum. De workshops zijn op aanvraag. In de schoolvakanties zijn er knutselworkshops voor de basisschooljeugd, beschilderen van een fotolijstje, beker of klomp, schatkistjes maken of vogelhuisjes maken.

Openingstijden

  • Extra geopend op: tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en tweede kerstdag. Het museum is gesloten op goede vrijdag, Koningsdag, eerste kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaarsdag.

Prijzen

  • Volwassenen € 5,00
  • Kinderen € 2,50 Kinderen t/m 14 jaar, CJP houders en 65+
  • MJK (Museumjaarkaart) Gratis Ook gratis entree voor donateurs en Rotterdampashouders.

Neem alvast een kijkje

Locatie