Van Perkouwse grond

Van Perkouwse Grond is de groenten- en fruitkwekerij van Hanneke Koek en is gelegen in het Groene Hart van de Krimpenerwaard: Berkenwoude. Perkouw is de locale naam voor dit kleine dorpje.

Op deze locatie van groeizame veengrond kweekt zij een heel breed assortiment van eenjarige en vaste groenten v…

Van Perkouwse Grond is de groenten- en fruitkwekerij van Hanneke Koek en is gelegen in het Groene Hart van de Krimpenerwaard: Berkenwoude. Perkouw is de locale naam voor dit kleine dorpje.

Op deze locatie van groeizame veengrond kweekt zij een heel breed assortiment van eenjarige en vaste groenten volgens de principes van de permacultuur; kweken met de natuur mee en niet er tegenin, zodat het ecosysteem zichzelf herstelt en in stand houdt. Zonder gebruik te maken van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Alle (blad)compost maakt zij zelf, er wordt niets afgevoerd, maar er worden ook geen ‘vreemde’ stoffen aangevoerd. Daarnaast speelt diversiteit een belangrijk onderdeel. Binnen dit principe is zij nu ook bezig om o.a. de hoogstamboomgaard om te vormen naar een bosrandtuin ofwel voedselbos, waarbij uiteindelijk eetbare vaste planten, struiken en bomen de belangrijkste pijlers zijn. Binnen zo’n voedselbos versterken de verschillende planten elkaar, waardoor ze over een natuurlijke gezondheid beschikken.

Alles wordt in de volle grond gekweekt en daardoor levert Van Perkouwse Grond uitsluitend ‘in het seizoen’. Oogst voortrekken in een kas is er niet bij. ‘Die diversiteit maakt het juist ook zo leuk; ieder seizoen is er een ander product dat de boventoon voert qua oogst, maar onderwijl ben ik dan alweer bezig met het opzetten van de planten voor de oogst voor het volgende seizoen’, aldus Hanneke.

Naast het kweken van groenten en fruit, bewerkt zij de opbrengsten ook tot heerlijke eindproducten, zoals jams, pesto’s en soepen. Alles dus biologisch, alhoewel niet gecertificeerd.

Hanneke is groot voorstander van de korte keten: locaal produceren en locaal consumeren. Daarom verkoopt zij haar producten graag via Rechtstreex en op de Rotterdamse Oogstmarkt

Locatie