Korenmolen Den Arend

Locatie: Molenlaan 14, Bergambacht

Korenmolen Den Arend is een molen van het type ronde bakstenen bovenkruier met stelling. Hij werd gebouwd in 1869 ter vervanging van een kleine, uit 1553 daterende, houten wipkorenmolen, die vlak langs de weg stond. De timmerlieden, de broers Jan Anthonie en Johannes Adrianus van der Straaten en metselaar Hendrik van den Oever kregen de bouwopdracht.

De fundering kwam te rusten op 66 heipalen van ruim 14 meter lang, aan elkaar gehecht met dubbele kruigen of kloosterhouten.

De molen is 20 meter hoog.
De stelling bevindt zich zo´n 8 meter boven de grond.
De wieken hebben een spanwijdte van meer dan 20 meter.
In de molen werden vijf hele en twee halve zolders aangebracht met nog een zolder in de kap.
Er waren twee maalzolders, met in totaal vier koppels maalstenen, waarop verschillende granen gemalen konden worden.

Eigenaren

De eerste molenaar van Den Arend was Jan Spruytenburg. Hij was tevens eigenaar geweest van de wipkorenmolen, die tot 1869 op ongeveer dezelfde plaats stond. Toen hij in 1882 overleed, zetten zijn drie zonen zijn bedrijf voort. Jan Cornelis bleef in 1889 als enige op de molen. Vijf jaar later verkocht hij de molen aan Boudewijn Breedveld. Deze exploiteerde de molen tot het eind van de jaren dertig van de 20e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de molen in 1941 verkocht aan de Rotterdamsche Hypotheekbank NV.

De volgende eigenaar was in 1944 kandidaat-notaris Toose uit Dordrecht. Alleen aan het eind van de oorlog werd de molen nog enkele malen gebruikt, hoewel de toestand van de molen toen erg slecht was. In 1947 wisselde het eigendom opnieuw: koper was G.J. van den Hoven. De toenmalige gemeente Bergambacht kocht in 1954 de molen aan om sloop te voorkomen.

Aan Van den Hoven werd f 6.000,- betaald. Van 1955 tot 1958 vond een volledige restauratie plaats. Na het groot onderhoud in 1980, werd de molen opnieuw in gebruik genomen.

Ook trouwlocatie

Deze korenmolen uit 1869 is een uniek bouwwerk Na verschillende eigenaren en verschillende restauraties, maakt Molen Den Arend vanaf 2013 deel uit van Stichting Molen Den Arend te Bergambacht. Vrijwillig molenaar is Willem Roose. De molen is te bezichtigen wanneer deze draait. Direct naast de molen ligt het sfeervolle pannenkoekenrestaurant Onder de Molen

De stichting heeft als doel deze nog enige draaiende graanmalende molen in de Krimpenerwaard in stand te houden en te laten functioneren als producerende korenmolen, molenwinkel en zelfs als trouwlocatie. Molen Den Arend is de officiële gastheer van de Krimpenerwaard. Je kunt hier dus terecht voor alle toeristische informatie over het gebied.