Familie de Vaal

Vijfde en zesde generatie van familie de Vaal opent nieuwe galerie met open atelier

Het meesterteken van overgrootvader Adrianus de Vaal ligt in de Korte Weistraat. Binnenkort komen er in Schoonhoven twee meesterteken-tegels met de naam De Vaal bij. Eén voor goudsmid Jan de Vaal, de vijfde generatie van de familie, en van zijn vader Jacob de Vaal die het bedrijf is begonnen. Jans kinderen Sander, Wesley en Jolijn zullen ook een meesterteken-tegel krijgen als zesde generatie van De Vaal. Zij zullen, met zijn drieën, het bedrijf binnenkort overnemen van hun vader.

Het familiebedrijf is eigenlijk groter dan ons vijven, deelt Jolijn. “Onze collega’s voelen ook als familie. Niemand is de baas, want we doen het met zijn allen. Natuurlijk zijn de verantwoordelijkheden wel verdeeld en heeft ieder zijn eigen taak”. In het totaal zijn er acht goudsmeden werkzaam. “Allemaal oud-student van Vakschool Schoonhoven,” vertelt Jolijn. “De oudste werknemer is Klaas. Hij werkte nog voor mijn opa waar hij als 15-jarige jongen is begonnen. Volgend jaar is hij 60 jaar bij ons in dienst, een hele prestatie!”

Prinses Margarita
Vorige maand werden de deuren van galerie en atelier de Vaal geopend. Jolijn ziet veel nieuwsgierige blikken. “Hoewel binnenlopen altijd mag, is het ook prettig om op afspraak te werken.” Op deze manier is er alle tijd voor de klant. “Omdat ons atelier achter de galerie zit kunnen we snel schakelen. Onze goudsmid Denise helpt onze klanten met het ontwerpen van een persoonlijk sieraad.”

In de galerie wil de Vaal op termijn leuke evenementen organiseren rond bepaalde merken. In Schoonhoven worden er exclusieve, gouden sieraden verkocht. Zo ligt de collectie van het juwelenmerk De Parme van Prinses Margarita de Bourbon de Parme bij de Vaal. Ook vind je werk van Vincent van Hees, sieraden van Cardillac en prachtige bruidssieraden van Brigitte Adolph. Arior Barcelona en een schitterende gouden briljant collectie van Annamaria Cammilli liggen naast hun eigen merk Wesley de Vaal. “Wesley heeft zijn eigen gouden juwelenlijn ontworpen en geproduceerd met diamanten en gekleurde edelstenen,” ligt Jolijn toe. “Verder nemen we alle sieraden reparaties aan, die worden in ons eigen atelier gerepareerd”.

Nieuwsgierig? Bekijk de website www.jacdevaal.nl of plan een bezoek! Wil je de gehele geschiedenis van familie de Vaal Lezen? Lees ook dit artikel van Ad de Vaal.