Kirsten Quaedackers

‘Er zijn echt nóg meer goudsmeden nodig in Schoonhoven!’

Een docent die zelf met de poten in de (zilveren) modder staat: dat wil toch iedereen? Kirsten Quaedackers verzorgt aan de Vakschool Schoonhoven het vak Praktijk goudsmeden aan deeltijders, vaak zij-instromers in het vak, raakte betrokken bij zilver-events in Schoonhoven én opende eind 2018 Atelier Q in de Veerstraat.

,,Ik heb 12,5 jaar bij juwelier Heetman op de Lijnbaan in Rotterdam gewerkt. Wat had ik het daar naar mijn zin. Daarnaast ging ik op mijn overgebleven vrije maandag lesgeven op de Vakschool. Ik raakte betrokken bij het Zilverweekend in Schoonhoven. Mariëtta van Hemels Goud en goudsmid Esther van Vliet (je herkent haar naam van de trouwringen op de rotonde) tipte me dit pandje. Ik dacht eerst: er zijn toch al genoeg goudsmeden en juweliers in Schoonhoven? Maar het bleef in m’n hoofd zitten. Toch een afspraak met de huisbaas gemaakt. Het pandje is ieniemienie en dat zie je terug in de huurprijs. Toen dacht ik: het is nu of nooit. Het werd nu.”

Het plannen van dit interview kostte wel even moeite. Je bent druk!
,,Ik heb zelfs te weinig tijd om mijn etalage te vullen met eigen werk! Het is echt overweldigend. Niet gelogen: vrijwel álle opdrachten waarvoor ik een offerte heb gemaakt, zijn doorgegaan. Ik ben natuurlijk het eerste adres als je binnenkomt via de Veerpoort, misschien scheelt dat. En ik krijg ook veel werk via andere goudsmeden.”

Is dat tekenend voor werken in Schoonoven?
,,Ja, ik vind dat echt bijzonder. Iedereen heeft zijn eigen stijl als goudsmid of juwelier, en daarom wordt er ook doorverwezen. De afgelopen maanden heb ik veel graveerwerk gedaan, reparaties en herinneringssieraden, trouwringen, geboortesieraden en zegelringen vervaardigd. In Schoonhoven gunt iedereen elkaar het echt. Mensen doen dingen samen. Evenementen, de straat versieren. Maar dus ook: het opzetten van een nieuwe onderneming.”

Wat is er nodig om zelfstandig te ondernemen?
,,In mijn geval: steun van je partner. Het is soms wel pittig. Want ik heb een ondernemend zoontje van 2,5. Die rolt trouwens vanzelf het wereldje in op deze manier: ik neem hem vaak mee op pad. Qua gereedschap had ik al heel veel. Een leuk verhaal: de vitrinekastjes in mijn atelier komen uit de kelder van Heetman. Ze zijn van net na de oorlog en hadden geen onderstel. Mijn vriend werkt bij Hieselaar en heeft het onderstel met laatjes verzorgd, net als de eyecatcher van de winkel: het achterpaneel met de afbeelding van de Veerpoort, die je door een app op de telefoon in verschillende kleuren kunt veranderen.”

Waar zie jij een gat in de markt voor Schoonhoven?
,,Goudsmeden! Verrassend genoeg misschien. Dat had ik een half jaar geleden zelf niet verwacht. Maar nu ondervind ik hóeveel vraag er is. Ik tip ook mijn leerlingen van Vakschool: ga met elkaar een pand huren. Ik zie alleen maar voordelen: je kan de hele week open zijn, je deelt de investeringen en je hebt iemand om mee te sparren. Je maakt naam en… dan kan het uitgroeien tot meer!”