‘Museumbezoekers leveren ons veel opdrachten’
Lien van der Meulen is edelsmid en brengt vandaag haar dag door achter een van de werkbanken in de Zilversmederij. Ze werkt met een groepje collega’s in het vak. De bezetting wisselt per dag. “Het brengt gezelligheid, maar het is ook fijn om te overleggen over de werkwijze,” vertelt Lien. “We krijgen vaak de vraag of we geen concurrenten zijn, maar dat is niet het geval. Ieder heeft een duidelijke eigen stijl.”
Lien werkt nu een dikke twee jaar vanuit de Zilversmederij van het Zilvermuseum. Ze heeft al 30 jaar ervaring en besloot twee jaar geleden de gok te wagen: ze werd eigen baas en noemde haar bedrijf Smederij de Goudmeule. De plek in de Zilversmederij kwam als verrassing. “Ik werkte als vrijwilliger in het museum, eigenlijk meer om een netwerk op de bouwen. Ik was er stilzwijgend vanuit gegaan dat de werkplekken in de Zilversmederij bedoeld waren voor net-afgestudeerde studenten van Vakschool Schoonhoven. Dat bleek niet het geval: nu werk ik er zelf twee of drie dagen per week.”
Vitrines
Het team van goud- en zilversmeden spreekt onderling de werkdagen af. Zo is er altijd minimaal één smid aanwezig. Ze genieten van het contact met de bezoekers van het Zilvermuseum. Lien: “Onze producten en sieraden worden verkocht in de smederij. Daar hebben we allemaal een eigen vitrine. Mijn werk kenmerkt zich door een speels onderwerp en een natuurlijk uitstraling”
Meer dan eens komt het voor bezoekers van het museum iets op maat willen laten maken. Soms hebben ze een familie-item mee en zijn ze benieuwd naar de achtergrond. Lien: “Ik doe geen waardebepaling, maar weet hen vaak wel iets te vertellen over de achtergrond en ik kan een reparatie doen.”
Lien droomt van nog meer kleine ateliers in Schoonhoven. “Het zou prachtig zijn als er nog meer kleine werkplaatsen in de stad te vinden zijn!”