Marianne Klarenbeek

'In de loop der jaren moeten het er honderden geweest zijn'

Op de dinsdagochtend dat we haar ontmoeten zit ze samen met een leerling aan de werkbank. Marianne Klarenbeek brengt Karianne Jager de kneepjes van het smeden bij. Velen gingen Karianne voor. Marianne ontvangt al jaren individuen, duo’s of groepen voor een workshop. “Het moeten er in de loop der jaren zeker honderden geweest zijn,” merkt Marianne op. Keer op keer zijn de workshopvolgers en andere bezoekers verrast door het pareltje dat Zilver aan de Lek, middenin de binnenstad, is. De prachtige raampartij in de twee eeuwenoude werkplaatsen, de groene stadstuin: het is een unieke plek.

In dezelfde werkplaatsen runden haar opa en oom de firma P. van Oostrom en Zn. Van jongs af aan wist Marianne: ik wil ook zilversmid worden. In eerste instantie leerde ze op de Vakschool Schoonhoven toch het vak van goudsmid – ‘ik had iets meer met sieraden’ – maar het vak van zilversmeden verstaat ze inmiddels ook. Om het ambacht onder de knie te krijgen werkte ze bij verschillende juweliers, zowel in de winkel als in de werkplaats.

Liefde voor zilver
Marianne weet voorlopig nog niet van ophouden. Dagelijks is ze in haar werkplaats te vinden. Op dit moment werkt ze aan de restauratie van een zilveren couvert. Gewoonlijk vervaardigt ze sieraden, meestal in opdracht. Haar stijl? Eenvoudig, strak, modern. Hoewel ze zelf graag met zilver werkt, maakt ze ook gouden sieraden. Mensen kunnen altijd even langskomen. Met een klant loopt ze, ter inspiratie, vaak even naar haar winkel aan de Koestraat, maar daar is ze niet vaak. “Geïnteresseerden kunnen beter langs de werkplaatsen lopen. Ik ben altijd in voor een bezoek!”

www.zilveraandelek.nl