Beklimming toren Ned. Herv. Kerk

Kerksingel 1
2861AG Bergambacht

open op:

zaterdag van 10.00 t/m/ 16.00 uur.

Je kan de toren beklimmen in groepen onder begeleiding van gidsen. 

Het gebouw van de Ned. Herv. Kerk in Bergambacht kent een bewogen geschiedenis van verwoesting en herstel. Ze heeft altijd op de huidige locatie gestaan. De eerste kapel stond hier al in de 12e eeuw. Deze werd in de loop der tijd vervangen door een stenen gebouw. Het kon niet voorkomen dat in 1512 kerk en toren in vlammen opgingen door toedoen van de roversbenden van de Gelderschen onder aanvoering van Maarten van Rossum die brandschattend door de streek trokken. Herbouw vond plaats, maar in 1674 vond de volgende ramp plaats. Ten gevolge van een orkaan die ook zorgde voor het instorten van een groot deel van de Utrechtse Domkerk., dat nooit meer werd herbouwd, zodat de toren nu los van de kerk staat, stortte in Bergambacht het koor aan de oostzijde in. Ook dat werd niet meer herbouwd. De genadeklap kwam in 1891 tijdens een dorpsbrand die meerde gebouwen in de as legde. Kerk en toren brandden volledig uit. Ook nu vond er herbouw plaats, maar de grandeur van vooral het interieur van de kerk was verdwenen. De laatste grondige  restauratie van de toren was in 1963 en die van de kerk in 1974. De kerk is nu weer een parel in het dorpsgezicht. 

Molen den Arend

Molenlaan 14
2861LA Bergambacht

open op:

zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur


Den Arend is een zogenaamde stelling-korenmolen en de laatst overgebleven originele korenmolen in de Krimpenerwaard (èn Lopikerwaard). Bijzonder aan de molen is dat bij de bouw in 1869 zoveel als mogelijk onderdelen van de voorganger, een zogenaamde wip-korenmolen uit 1553, hergebruikt zijn. 

De molen is 20 meter hoog. De stelling bevindt zich zo´n 8 meter boven de grond. De wieken hebben een spanwijdte van meer dan 20 meter.
In de molen werden vijf hele- en twee halve zolders aangebracht met nog een zolder in de kap. Er waren twee maalzolders, met in totaal vier koppels maalstenen, waarop verschillende granen gemalen konden worden.

In de molen bevindt zich de molenwinkel met meelproducten en cadeautjes.

 

meer over de molen