Wat is er dit jaar te doen?

Op zaterdag 9 en zondag 10 september 2023 openen duizenden monumenten in Nederland weer gratis hun deuren voor het grote publiek tijdens de VriendenLoterij Open Monumentendag. Iedereen is van harte welkom om tijdens dit weekend een kijkje te nemen in een van de prachtige monumenten die zijn opengesteld. Er is in het hele land van alles te zien en te beleven, voor zowel jong als oud.

Onderstaand vindt u gedetailleerde informatie over de deelnemende locaties, openingstijden en speciale evenementen.

Activiteiten Krimpenerwaard 2023

Wat is er te doen? - klik op de foto voor een overzicht per kern

Jaarthema

Levend erfgoed 

Dit jaar is het twintig jaar geleden dat het UNESCO verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed is gesloten en dat vieren we door het thema ‘Levend erfgoed’ te koppelen aan Open Monumentendag.  

We kunnen immaterieel erfgoed – oftewel levend erfgoed – omschrijven als de culturele gebruiken, tradities en ambachtelijke vaardigheden die mensen van huis uit hebben meegekregen, die zij zich eigen hebben gemaakt en die zij op hun beurt weer willen doorgeven. Dit immateriële erfgoed is – anders dan de stenen van een monument – voortdurend in beweging en verandert mee met de tijd én van beoefenaar tot beoefenaar.  

Deze ambachten, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nóg zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Denk bijvoorbeeld aan het ambacht van de molenaar. De molenaar kan zijn beroep niet uitoefenen zonder goed functionerende molen. Maar andersom is de molen ook slechts een zielloos gebouw zonder de molenaar en zijn werk. 


Nieuwsgierig geworden?
Zet 9 en 10 september in je agenda! 

Contact

De organisatie wordt gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Krimpenerwaard, Stichting Promotie Krimpenerwaard en het SCHOK (www.erfgoedkrimpenerwaard.nl)

De projectcoördinatie is in handen van Charlotte Diepenhorst, te bereiken via projecten@KrimpenerwaardPartners.nl