Oude Motorenfabriek

Zaag 55
2931LD Krimpen a/d Lek

open op:

zaterdag 10.00 -16.00 uur
zondag: 10.00-16.00 uur

Op eiland de Zaag is er een initiatief door ZAAG55 BV voor het behoud van historie gecombineerd met vernieuwde mogelijkheden.

Het idee voorziet erin dat het hele gebied met zijn park, bos, opstallen en industrieterrein zodanig wordt ontwikkeld zodat er een overgangsgebied ontstaat tussen het natuurgebied van het Zuid Hollands Landschap en het polderlandschap in de Krimpenerwaard.

Historie gebouw
De voormalige Bolnes Motorenfabriek is een voorbeeld van industrieel erfgoed, met een bijzondere loods. Het oudste gebouw in Nederland waarin een ijzeren prefab constructie is toegepast die afkomstig is van een fabriek waarin vroeger Zeppelins werden gebouwd.

Tot eind jaren 80 is de hal in gebruik geweest voor de bouw van scheepsmotoren door Bolnes Motorenfabriek. Om de rijke historie van Bolnes en het bestaansrecht van Zaag55 te laten zien wordt in deze voormalige motorenfabriek sinds 2017 door een aantal oud werknemers van Bolnes, oude Bolnes scheepsmotoren gereviseerd. Er is zelfs een oude stoommachine die opgeknapt wordt.

Activiteiten

De oude Bolnes scheepsmotoren zijn te bewonderen op Open monumentendag. Oud Bolnes werknemers zullen naar wens uitleg geven over de revisie van de motoren. Er is een boekenbeurs, met diverse soorten tweedehands boeken over de scheepvaart en er worden oude scheepsvoorwerpen tentoongesteld.

Tevens is er een stand van de Historische Vereniging Crempene met een expositie over vervoer over water en over de weg, informatie over de vereniging en kunnen er oude ansichtkaarten, foto’s en boeken worden gekocht.

Verder liggen er verschillende schepen van de bruine vloot aan de kade die bezocht en bevraagd kunnen worden.


 

Archeologische vondsten

De Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) houdt zich bezig met het beoefenen van archeologie in de ruimste zin van het woord. Zij doet dit door het bevorderen van de belangstelling voor de archeologie bij een zo breed mogelijk publiek door het geven van lezingen, het inrichten van tentoonstellingen en het verzorgen van lessen aan scholieren.

Tijdens Open Monumentendag is er een leuke tentoonstelling te zien.

 

meer over het SAK

‘De Proefstand’

In de oude Bolneskantine is restaurant ‘De Proefstand’ helemaal ingericht in de sfeer van de vroegere Bolnes Motorenfabriek met een gezellig terras waar u op beide dagen van 12:00 tot 15:00 kunt genieten van een heerlijke “twaalf-uurtje” lunch en tussen 15:00 en 17:00 van een lekkere borrel.

Op zaterdag kunt u ook dineren vanaf 17:30. Reserveren via de website

reserveer voor diner

Maak een wandeling

Eiland de Zaag aan de Nieuwe Maas heeft een magnifiek uitzicht op de skyline van Rotterdam en een brugverbinding met het unieke slagenlandschap van de Krimpenerwaard. Het aanwezige groen op de Zaag is uniek voor een industriegebied. Het buitendijkse natuurgebied is een zeldzame oase in een verder geheel geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen de vogeltjes hoort.
Vanaf de kade aan de andere kant van de industriegebouwen is er over de Nieuwe Maas een fantastisch uitzicht op de stoere skyline van Rotterdam en de scheepsindustrie aan de Botlek. Door subtiele toevoegingen van objecten en een beeldentuin aan dit getijdenbied zal de stiltekwaliteit verder worden versterkt.